Pazar, Mayıs 19, 2024
Ana SayfaHobi Ve SeyahatBolu'nun kadim ilçesi Göynük...

Bolu’nun kadim ilçesi Göynük…

Göynük, Bolunun dün ile bugün arasında kutsal bir elçi gibi dimdik duran ilçelerinden biridir. Yüzyıllara meydan okuyan tarihi konakları baş döndürücü güzelliktedir. Eşsiz mutfağı dillere destandır. Fatih Sultan Mehmet'in ustası Akşemseddin'in ruhunu da yansıtır...

Bolu’nun kadim ilçesi Göynük hakkında bilmeniz gereken her şey… Göynük nerede ve nasıl gidilir? Göynük’ün tarihi ve turistik yerleri nelerdir? Göynük’ü ziyaret etmek kaç gün sürer? Göynük’te nerede yemek yenir ve nerede kalınır? Göynük’te ne satın almalıyım? Tüm bunların ve daha fazlasının cevabını Göynük Gezi Rehberi’mizde bulabilirsiniz…

2017 yılında Cittaslow Şehri ve aynı zamanda kentsel sit alanı olarak belirlenen Göynük, halkının gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Çünkü Göynük insana huzur veriyor. Sıcak insanları, manevi atmosferi ve tarihi lezzeti hafızalarda iz bırakıyor. Neden bir hafta sonunuzu Göynük’te geçirmeyesiniz?

Bolu'nun kadim ilçesi Göynük...

Göynük Nerede?

Göynük, Bolu ilimizin dokuz ilçesinden biridir. Bolu’nun güneybatısında kalır ve Bolu merkeze yaklaşık 100 km uzaklıktadır.

Göynük’te Gezilecek Yerler

Göynük küçük bir ilçe ve kısa sürede gezmeniz gereken tüm yerleri gezebilirsiniz. Şehir merkezinin dışında bulunan doğal tabiata da gezmenizi ayrıca tavsiye ederiz.

Akşemseddin Hazretleri Türbesi

Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve İstanbul’un manevi fatihi olarak kabul edilen Akşemseddin Hazretleri’nin türbesi bu ilçede bulunmaktadır. Göynük’e geldiğinizde ilk dikkatinizi çekecek olan yapılardan biri Akşemseddin Hazretleri Türbesi‘dir.

Bolu'nun kadim ilçesi Göynük...
Akşemseddin Hazretleri Türbesi

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı

1331-1335 yılları arasında II. Osmanlı Padişahı Orhan Gazi’nin büyük oğlu, “Rumeli Fatihi” olarak ta anılan Süleyman Paşa tarafından inşa edilmiştir. Cami tek minareli ve ahşap çatılıdır. Orijinal olan ilk hali zarar gördüğü için asırlar içerisinde yenilenmiştir. Ayrıca 1999 yılında geçirdiği yangın sonrası tüm ahşap kısımları yanmış ve 2000 yılında yeniden restore edilmiştir. Kesme taştan inşa edilen cami dikdörtgen planlı olup aslına uygun şekilde tamamlanmıştır.

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Camii

Gazi Süleyman Paşa hamamı da aynı yıl inşa edilmiştir. Osmanlılar bir yerde cami inşa etmişlerse, yakınında mutlaka bir hamam da olmuştur. Hamam, Göynük Nehri’nin karşı kıyısında, Akşemseddin Türbesi’nin yakınında yer almaktadır. Hamam yontma taştan yapılmış ve biri erkekler diğeri kadınlar için olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Evliya Çelebi seyahatnamesinde Süleyman Paşa Hamamı’ndan bahseder ve hamamın İstanbul’daki hamamlara rakip olacak kadar sağlam, zarif ve düzenli olduğunu söyler.

Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı
Gazi Süleyman Paşa Hamamı

İlçenin Sembolü: Zafer Kulesi

Göynük’ün simgesi haline gelen Zafer Kulesi ilçeye hakim bir tepe üzerindedir. Altıgen taş temel üzerine üç katlı olarak tasarlanmıştır. Kuleye çıkmak zor değil. Evlerin arasından hafif yokuş bir yolla 10 dakikada kulenin yanına varıyorsunuz. Tepeden baktığınızda neredeyse tüm Göynük ayaklarınızın altındadır.

Cumhuriyetle yaşıt kule Göynük’ün ilk kaymakamı Hurşit Bey tarafından, Sakarya Meydan Muharebesi anısına yaptırılmıştır ve adına Zafer Kulesi denmiştir.

Göynük Zafer Kulesi
Göynük Zafer Kulesi

Göynük Yöresel Lezzetleri

Bolu’nun herhangi bir ilçesine gidip de yemek var mı diye sormak büyük hata olabilir. Önemli aşçılar yetiştiren Bolu, mutfağıyla ün salmıştır. Mengenli aşçıları meşhurdur, her bir ilçesinde de enfes lezzetler vardır. Göynük’te Tarhana çorbasından eriştesine, mantısından el yapımı baklavasına harika yöreseller lezzetleri tada bilirsiniz. Lezzetlerini ve Restoranlarını sizlere anlatmaktansa enfes lezzetleri gidip yerinde tatmanızı tavsiye ederiz.

Göynük Yöresel Lezzetleri
Göynük Yöresel Lezzetleri

Göynük’ten Alışveriş Tüyoları

Göynük alışveriş açısından son derece cezbedici. Buradan kesinlikle almadan dönmemeniz gereken ürünlerin başında “Uğut Tatlısı” yer alıyor. Bazılarının Uhut bazılarının da Uğut dediği bu marmelat buğdayın çimlendirilmesiyle elde ediliyor. Son derece sağlıklı bir ürün olan Uğut Tatlısı özellikle şeker hastalarına tavsiye ediliyor.

Ayrıca ilçede kurulan pazara denk gelirseniz çevre köylerden gelenlerin getirdikleri Erişte, Tarhana, Keş Peyniri, Şeker fasulyesi gibi ürünleri kaçırmayın.

Göynük Yöresel Lezzetleri
Göynük yöresel Uğut tatlısı

Birçok yöresel ürünün yanında Şimşir kaşıklar da alıcılarını bekliyor olacak. Ve tabiki en dikkat çeken hediyelik ürünlerden biri şehrin simgesi olan Zafer Kulesi’nin maketleri. Ayrıca Göynük evlerinin maketleri de çok güzel.

El dokumalarının meşhur olduğu Göynük’den çeyizlik dokumalar satın alabilirsiniz. Göynük’de dükkanlar birbirine çok yakın. Kısa sürede tezgahlara bakıp torbalarınızı doldurabilirsiniz.

“Sakin Şehir Göynük’te Hatıra Fotoğrafı Çektirmeyi Unutmayın”

Bolu'nun kadim ilçesi Göynük...

Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Göynük’e gelip te Doğal tabiatı gezmeden olmaz. İl durak Sünnet Gölü Tabiat Parkı. Göynük ilçesinin 27 km. doğusunda, Erenler ve Korudağ Tepeleri arasındaki derin vadinin heyelanla tıkanması sonucu oluşan ve 820 m. yükseltide olan Sünnet Gölünün alanı 18 hektardır. Civarındaki dere ve kaynaklardan beslenir. Derinliği 22 m.yi bulur. Gölde bulunan mercan ve alabalıkların olta ile avlanması serbesttir.

Sünnet Gölü Tabiat Parkı kamp alanı, ailelerin ve arkadaş gruplarının yoğun olarak ziyaret ettiği bölgelerden bir tanesidir. Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan, Tabiat Parkı içerisinde; doğa fotoğrafçılığı, gezi, piknik, çadır kampı ve karavan kampı gibi aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.

Sünnet Gölü Tabiat Parkı
Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Çubuk Gölü

Çubuk Gölü, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktadır. Çubuk Gölü, Çubuk Köyü’nün kıyısında yemyeşil çam ormanları ile çevrili doğa gezginlerinin mutlaka uğraması gereken tabiat harikalarından biridir. Sünnet Gölü’nün ortalama olarak 17 kilometre güneybatısında yer alan Çubuk Gölü, çevresine dizi çekimleri için yapılan yel değirmenleri ile de beğeni kazanmaktadır. Doğa gezileri ve doğa fotoğrafçılığı içinde oldukça elverişli olan Çubuk Gölü, her mevsim farklı güzellikleri ile yerli ve yabancı turistleri bünyesinde toplamaktadır.

Çubuk Gölü
Çubuk Gölü

Göynük hakkında merak edilenleri sizler için yazdık. Göynük doğasıyla, insanıyla çok özel ve huzur veren bir ilçemizdir. Burayı gezmek gözünüzü kapayıp açana kadar hızlı olacak, fakat uzun yıllar Göynük’ü aklınızdan çıkaramayacaksınız. İyi seyahatler…

İLGİLİ HABERLER

YORUM YAPIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ HABERLER

HAVA DURUMU

İstanbul
parçalı bulutlu
15.7 ° C
17.1 °
15.7 °
77 %
7.2kmh
75 %
Paz
16 °
Pts
22 °
Sal
22 °
Çar
24 °
Per
22 °

DÖVİZ KURU

TRY - Türk Lirası
EUR
35,1272
USD
32,2434
GBP
40,9652